Gresskar og godt drikke hos Nordre Bergan Gård

Vi har vært en tur innom Nordre Bergan gård i Sandefjord og besøkt Agnar og Anita Lund. Nordre Bergan gård er mest kjent for sine flotte gresskar og gode drikkevarer både med og uten alkohol.

eplemost og cider.jpg

Historien om Nordre Bergan

Bestefar kjøpte gården i 1935. Han drev med dyr og grønnsaker og i 1950 kom epletrærne til Nordre Bergan. Bestefaren min var torghandler i Sandefjord så vi har lange tradisjoner for salg direkte fra gården og nær kontakt med kundene våre, sier Agnar. Direktesalget startet med eple og gulrot. Da jeg tok over gården i 2003 så var direktesalg en filosofi vi fortsatte med. God kontakt med kundene er veldig viktig for oss. Det gjør oss enda bedre og kundene fornøyde.

I 2015 tok vi dette et steg videre og startet opp med en gårdsbutikk. Det hele startet med at jeg ønsket å jobbe mer på gården sier Anita, som da jobbet i restauranten på Park Hotell i Sandefjord. Gårdsbutikken ble en stor suksess og vi har utvidet sortimentet i den fra år til år. Rundt 70-80 prosent av varene i butikken er produsert på gården. Nå jobber jeg hundre prosent på gården og det trives jeg veldig godt med sier Anita.

Setter gresskar på matkartet i Norge

Vi startet med gresskar helt på begynnelsen av 2000-tallet og da var det nesten ingen som drev med det. Vi så at flere og flere begynte å feire Halloween og med dette var det også flere som etterspurte skikkelige gresskar. Vi så nok en mulighet her. Vi tok også kontakt med Bama på om de kunne ta inn gresskarene våre, blant annet med tanke på Halloween. De så positivt på dette og vi har sett en stor interesse for gresskarene også ute i butikk. Det som er litt artig er at vi har hatt mange amerikanere innom på jakt etter gresskarene våre. Vi har i tillegg et eget Halloween arrangement hvert år her på Nordre Bergan siste helgen før Halloween og da har vi hatt opp mot 1300 mennesker innom på to dager sier Agnar.

anita_lund.jpg

Selv om vi leverer gresskar til Halloween så har vi de siste årene siktet oss mer inn på gresskar som matvare sier Anita. Gresskar er en allsidig og flott grønnsak som mange ikke har noe særlig forhold til. Det ble regnet som fattigmannskost under krigen og hadde et dårlig rykte. Vi ser nå at flere fatter interessen for dette spennende produktet. Det mange ikke vet er at gresskar er veldig sunt. Det har mye betakaroten og er bra for syn og hud påpeker Anita. I det siste har vi gjort mye spennende sammen med Bama og en rekke kjente kokker for å sette gresskaret på menyen både i hus og hjem, men også i restaurantmarkedet sier Anita.

 

Eplemost først deretter kom cideren

eplemostalund.jpg

I 2013 startet vi med eplemost. Vi hadde tenkt på dette lenge, blant annet fordi Anita ville jobbe mer på gården sier Agnar. Eplemosten ble veldig populær og allerede etter ett år hadde vi en fin økning av salget. Jeg tror at mye av grunnen til at den slo så godt an er at vi satser på epler av høy kvalitet som råvare for mosten. Alle eplene kommer fra vår egen produksjon samtidig som vi presser når eplene er godt modne. Det vil si at eplemosten får en god fylde og sødme sier Agnar. Vi har også satset på god design og det hjelper selvfølgelig også på salget understreker Agnar.

 Klima og jordsmonn i Vestfold egner seg bra for produksjon av epler og eplemost. Det er mange soldøgn og morenejord som er steinrik. Det hjelper på oppvarmingen av jordsmonnet og gir gode forutsetninger for denne produksjonen.

Ønsker at flere bønder skal produsere cider

Vi har også startet opp produksjon av cider. Den har blitt godt mottatt og vi fikk en flott omtale i bladet Apéritif i mars med blant annet følgende uttalelse:

Veldig friskt og deilig. Et utrolig godt alternativ til prosecco
— Aperitif
agnar_lund.jpg

På Vestlandet er det full fart i markedet cidermarkedet for tiden. Vi ser nå at også markedet på Østlandet er på vei opp, men vi ser også at restaurantene er litt redde for å bruke det selv om flere og flere får opp øynene for norsk drikke.  Jeg tror dette har mye med kompetanse å gjøre. I Norge har vi et stort mangfold av alkoholholdig drikke som fullt ut kan konkurrere med det vi importerer. Vi ønsker helt klart at vi får flere kollegaer som starter med ciderproduksjon. På denne måten bygger vi synlighet, omdømme og kunnskap rundt cideren i Norge sier Agnar.

Biene spiller viktig rolle på Nordre Bergan

Vi startet med bier 2012. De spiller en viktig rolle med pollinering av både epler og gresskar. Vi produserer mellom 500-1000 kg honning i året og alt selger vi gjennom gårdsbutikken vår sier Agnar.


nordre_bergan_gårdsbutikk.jpg

Nordre Bergan Gård er medlem i Regional Matkultur Oslofjord